Drumul Regelui

Transalpina, denumită și "Drumul Regelui"  face legatura între Transilvania și Oltenia. Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Transalpina este cel mai înalt drum din România care poate fi traversat cu maşina, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).

Există o legendă locală, care spune că, la sfârşitul secolului XVIII - începutul secolului XIX, şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul primului razboi mondial , din raţiuni militare, însă a fost foarte puţin folosită. Transalpina a fost reconstruită în perioada interbelică şi dată în folosinţă în 1938, când a fost inaugurată de regele Carol al II-lea la Poiana Sibiului. La acea vreme, drumul era considerat o mare realizare tehnică, cu rol economic, strategic si militar.

Transalpina, Drumul Regelui, pornește  din Jina de unde coboară pe o distanță de 7 km până la Sugag. După câțiva kilometri se ajunge la barajul Tau și apoi la barajul Oașa. Transalpina continuă traversând în partea stângă Barajul Oașa mergând apoi până la Obarșia Lotrului.

Tot de la barajul Oașa, în dreapta, se poate lua spre colonia de la "Fetița", unde s-a construit o mânastire. De acolo, urcând la Sureanu, se trece prin "Luncile Prigoanei", un loc cu o amintire tristă pentru localnici, deoarece aici erau pedepsiți cei ce vroiau să plece în bejenie, și se ajunge la Cabana și iezerul Sureanu, magnific descris de Lucian Blaga, în același "Hronicul și cântecul vârstelor". Vechea cabană Oașa este acoperită acum de apele lacului de la barajul cu același nume, ca de altfel și celebrul "brad strâmb" al lui Mihail Sadoveanu de pe Valea Frumoasei, iar de aici se ajunge în localitatea Sadu și apoi în Tălmaciu, după ce se parcurg 62 km de peisaj minunat.

De la Obarșia Lotrului, aflată într-o vale cu o deschidere foarte frumoasă, sunt mai multe posibilități: se  poate merge în stanga spre Brezoi ce se afla la circa 60 km, trecând pe langa Lacul Vidra și apoi prin stațiunea Voineasa, sau în dreapta spre Petrila, care e la 28 de km. Pentru a continua însă Drumul Regelui, Transalpina, DN 67C trebuie mers înainte spre Novaci. De fapt, de abia acum începe cea mai spectaculoasa parte a Drumului Regal, drumul prin zona alpina, adevarata Transalpina. Serpentinele se înșiruie una dupa alta, ducându-ne în locuri tot mai înalte: Stefanu, Carbunele, Muntinu, Urdele. Dintr-o dată muntele dispare, iar în față se intinde platoul de pe varful Papușa de unde se coboara în Stațiunea Rânca și apoi la Novaci unde ia sfârșit Transalpina.

Vila Răzvan şi Vidra este concepută pentru închiriere în totalitate. 
Rezervari si informatii : 
rezervari@razvansividra.ro

Login
Developed by vizal.ro